Zsaluzás, lábazati hőszigetelés, lábazatvakolat egy lépésben.

 Elkészült a kavicságyazat. Alulra ment 15-20 cm vastag 16-32 mm makadám (zúzott) kő. Amikor ez kész volt, több sorral le lett döngölve viszonylag sík felületet kialakítva, felfestettük a ház alapjának kontúrját, hogy tudjuk, hova kell rakni az aprót. Amikor ez is kész volt, kihúztuk a zsinórokat, amelyek jelölték az alap szélét. Előtte az apró kavicsot félcenti pontosan be kellett szintezni. A zsalu elem (kantelement) EPS 200-as anyagból van összeragasztva és a lábazati részen 0,5 cm vastag szálerősített cementburkolat van rajta. Így amikor leraktam,egy lépésben kész volt a vasbeton lemez zsaluzata, hőszigetelése és a lábazatburkolat is. 





Először a sarok elemeket kell kirakni, majd a köztes részt kell kitölteni a 120 cm hosszú "L" elemekkel. Amíg ezt csináltam, Máté és Ági összerakta a szennyvíz vezetéket. 

Este megjött Laci a vizes Magyarországról. 12 évig élt Svédországban, a kisújjában van a svéd szabvány szerinti kivitelezés. Most ingázik a két ország között. 

Másnap Mátéval elmentek beszerző körútra. Hoztak egy csomó csövet a szennyvízhez és a használati melegvízhez. Ha kimarad valami és nincs felbontva, csak vissza kell vinni a boltba, és minden kérdezés nélkül "lecsipogja" az eladó, majd néhány napon belül visszautalják az árát. Nekem ma jött vissza több mint 200 000.- forint. 

Kiraktam az alapot és közé az első sor 10 cm-es EPS-t, kivágva a szennyvíz felállások helyét.




A hulladékot külön zsákokba kell gyűjteni és a közeli hulladékudvarba lehet ingyenesen leadni. Mivel az építési hatóság felé a használatbavételkor igazolni kell, hogy minden építési hulladékot szétválogatva leadtunk, kértünk róla igazolást. Ezt kaptuk:


A svéd előírások szerint az épületeket radon védelemmel kell ellátni, így még Laci érkezése előtt bejártuk az építőanyag telepeket radonfóliáért. Mindenhol csak megrendelésre, 4-7 napos határidővel vállalták, de a K-BYGG-nél le tudták rendelni másnapra és még utánfutót is adtak.
Közben az egyik üzletben találtunk bejárati ajtót színmintával.


Leraktuk a radonfóliát, majd arra a hideg és melegvíz csöveket, arra pedig még 2 réteg EPS-t. 




Így az alapbeton alatt 30 cm hőszigetelés lesz. A radon fólia egyben párazáró is, így két legyet ütöttem egy csapásra. A radonról itt olvashatsz többet: https://hu.wikipedia.org/wiki/Radon


Laci a vasárnap esti géppel elutazott, de még jön vissza a jövő héten egy napra. Akkor a komplett padlófűtés csöveit tesszük le. 
Most várom az ellenőrzést. A betonozás előtt az önkormányzattól kijönnek megnézni, hogy az alap megfelelő helyen van-e és hogy a svéd szabvány szerint készült-e el.

A munkák közben felhívott a tűzvédelmis kollégám Karesz, hogy szívesen kijönne segíteni valamikor, amikor én is úgy gondolom, hogy jól jönne még két plusz kéz az építkezésen. Ez nagyon meglepett és jól esett. Köszi Karesz! 
Úgy beszéltük meg, hogy kirepül egy hétre, ha már a tetőt kell csinálni, mivel az "szaladgálósabb" meló, ott jó ha ketten vagyunk. Máté is mondta, hogy ha esetleg behozzák megint az online oktatást, egyből jön vissza segíteni!

Ha érdekel a svéd könnyűszerkezetes építés, Téged is szívesen látlak akár néhány napra is. 😀

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szemétség

BEVEZETÉS

A tervező kiválasztása