9., Típusterv, vagy egyedi? Térkapcsolatok.


9., Típusterv, vagy egyedi? Térkapcsolatok.

 

Amikor felteszek egy kész vagy félig kész tervet (főleg látványtervet) valamelyik oldalra, mindig jönnek a kérdések, hogy típusterv? Illetve volt olyan ügyfelem, aki kimondottan tervkatalógust kért, hogy abból tudjon választani.

Nos a 70-80-90-es években létezett egy „cocilista állami vállalat” az Építőipari Tájékoztatási Központ, mely időről időre kiadott típusterv katalógusokat, amiből dolgozó népünk hős fiai (az elvtársak) kiválasztották a nekik tetsző épületet, egy építész(technikus) pedig kimásolta egy A/3-as pauszpapírra, szalmiákos fénymásolón lehúztak belőle 4 példányt ERIKA írógépen írtak hozzá 3 oldal műszaki leírást és lehetett beadni engedélyezésre.

Mielőtt még valaki neheztelne, elmondom, hogy a mi házunk is így épült ’74-ben.

Most már más kiadványokkal foglalkozik az utód cég. Akit érdekel, itt megnézheti: http://www.etkkft.hu/

A ’90-es évek elején kezdő építészként még én is terveztem ilyen katalógusból, de a végén olyan sok változtatást kért a megrendelő, hogy már-már egyedinek is lehetett nevezni. A kis könnyű munkából keserves hetek, hónapok lettek, a főnököm már azt mondta, hogy jobb lenne visszamondani a munkát, mert ez már a vicc kategóriájába tartozik. De sajnos egy jó ismerősnek nehéz lett volna nemet mondani, így még egy hónapot szenvedtem az állandó módosítgatások miatt. És ugye akkor még minden papíron, pauszon ment, nem volt számítógép…..

Nos ekkor döntöttem el, hogy nem fogok mintaterveket készíteni, mert nincs értelme. Jó példa erre az a fiatal pár, akik a legújabb házam építése közben jöttek hozzám. Pont a belső OSB burkolatot szegeztem fel a válaszfalakra. Elmondták, hogy nagyon tetszik nekik ez a minimál stílus, pont ilyen házat akarnak Ők is, csak nagyobbat, garázzsal és emelettel…….

A típusterv ötlete újra felmerült és létre is hoztak egy NEMZETI mintaterv katalógust, melyben interaktívan lehet válogatni a feltöltött tervek között. Érdekes. Ötletelésre jó: http://nmtk.lechnerkozpont.hu/ A fentiekben leírtak miatt nem kívánom véleményezni. Én biztosan nem fogok belőle tervezni.

Hogy miért?

Egy ház 30-40 millióba kerül. Ennyi pénzért kapjon már az építtető egy olyan házat, ami az Ő saját, egyedi igényére lett tervezve. Jó a konfekciós öltöny is, de a legjobb a méretes szabóság.

A típustervek arra jók, hogy ötleteket kapjon az építtető, amiből az építész tud egy olyan épületet tervezni, ami megfelel a beépítési előírásoknak, megfelelő a benapozása és jók a térkapcsolatai, stb.

Mit jelent a térkapcsolat?

A különböző funkciójú helységek kapcsolatát. Az a legjobb, ha egy helyiség több funkciót is el tud látni, hiszen így csökkenthető az alapterület és ezzel az építési költség. Mivel egy lakóépületet minimum 50-60 évre tervezünk, azt is figyelembe kell venni, hogy időközben a család létszáma is módosulhat, aminek meg kell felelni minimális átalakítással. Erre jó példa amikor két gyerek esetén először egy nagy hálószoba készül, de néhány évvel később külön lehet választani egy válaszfal beépítésével és egy ajtó nyitásával.

A mosókonyha megfelelő kialakítással akár barkácsműhely is lehet, vagy a gyerekszoba később egy nagy gardróbnak is kialakítható és még sorolhatnám a végtelen lehetőségeket. Mindenkinek igénye szerint.



Nos erről ennyit.
Ha építkezés előtt állsz, keress nyugodtan 0630-9792185

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szemétség

BEVEZETÉS

A tervező kiválasztása