11., ÉTDR, ENAPLÓ, tervezői művezetés, FMV, ME,


Az előző fejezetekben sokszor esett szó a fenti rövidítésekről. Nézzük sorban, melyik mit takar:


ÉTDR: Az ÉTDR - Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer
Amíg nem volt ez a digitális platform, az építési engedélyezési eljáráshoz 4 példány doksi kellett. 2 doksi ment az építési hatósághoz, melyből 1 pld-t lepecsételve visszaküldtek az építési engedéllyel, 1 pld-t pedig eltettek az irattárba. A maradék 2 példányon osztozott az építtető és a tervező. Ez egy családi ház esetén elfért egy hajtogatós dossziéba. Lehetett is kapni a papírboltokban. Meg volt szövegezve, vonalazva, csak ki kellett tölteni. A gond akkor volt, amikor benzinkutakat, áruházakat, ipari épületeket terveztünk, ott sokszor több 10 kiló is volt egy-egy példány, a nyomtatás pedig akár több napot is igénybe vett.
Most „csak” fel kell tölteni egy oldalra az összes tervlapot és dokumentumot, majd egy kattintással elküldeni az építési hatósághoz. Hagyományos esetben ha valami kimaradt, lehetett pótolni akár többször is, majd amikor minden hiánypótlásnak eleget tettünk, az építési hatóság 60 napon belül kiadta az építési engedélyt.
Az „egyszerű bejelentésnél” a feltöltés után nincs hiánypótlási lehetőség. Ha valami kimaradt, vagy nem felel meg az építési hatóságnak (ahány annyi féle) megszüntetik az eljárást, lehet újra feltölteni az egészet. Persze minden egyes eljárásról értesítik az építész kamarát, az építésfelügyeletet, a helyi jegyzőt/polgármestert, a nőegyletet, meg az isten tudja éppen ki jut eszükbe... De hát mese nincs, ha kell tízszer is feltöltjük. Bár még nekem másodjára eddig mindig sikerült. :-)


ENAPLÓ: Elektronikus építési napló adminisztrációs rendszer.
Régebben a tervdossziéhoz hasonlóan a papírboltokban lehetett venni építési naplót. 3 példányos (építtető, kivitelező, tőpéldány) napló volt, amiben benne volt minden adat az épületről, építtetőről, kivitelezőről, a napi munkavégzésről (még az időjárás is fel volt tüntetve) a dolgozók számáról, stb. Általában az építésvezetőnél, vagy a művezetőnél volt és ők írták be, hogy melyik napon mit csináltak. Ha kiment az építési hatóság, a helyszínen tudta ellenőrízni, hogy mi történt, az eltelt időszakban.
Az ENAPLÓ ennek a modernizált, digitális változata. Szinte mindenben megegyezik papír alapú elődjével, azzal a kivétellel, hogy az ellenőrzéshez nem kell kimenni az építési területre, a hatóság az irodából tudja nézni akár naponta, hogy hol mit csinálnak. De nem csak az építési hatóság, hanem az építési felügyelet, a munkavédelmi hatóság, munkaügyi felügyelőség és a NAV is! Hát nem a meló könnyítéséért találták ki :-)
Viszont ha okosan használják, sok kellemetlenségtől menti meg a megrendelőt, vagy a kivitelező / alvállalkozót.
Építtetőként nagyon jó volt, hogy naponta szignóztuk a naplót és készítettünk felvételeket, mert amikor a kivitelező 22 napos csúszás után a rossz időjárásra, nem megfelelő munkaterületre hivatkozva akart kibújni a kötbérfizetés alól, csak elővettük a naplót és a fényképeket. Nem volt több vita.
Kivitelezőként egy telephelyi útépítés végén a megrendelő fővállalkozó vitatta a munkánk minőségét, nem akart fizetni, illetve visszabontással fenyegetőzött. Kinyomtattam az enapló ide vonatkozó példányát és kértük, mutassa meg, hogy a kivitelezéskor tartott ellenőrzései során mikor és milyen kifogást jelentett be. Semmilyet. Így fizetnie kellett.....


Tervezői művezetés
Korábban csak a kivitelezés során, amikor nem volt egyértelmű a terv, vagy eltérés vált szükségessé, akkor kérték fel a tervezőt, hogy a helyszínen magyarázza el, vagy tervezze meg a kérdéses csomópontot, vagy építési megoldást. Persze nem ingyen.
A családi házaknál 2019 október 23-ig kötelező volt a tervezői művezetés minimum 6 alkalommal. Ezzel a tervező tudta biztosítani, hogy a kivitelező azt építse meg, amit Ő megtervezett. Több alkalommal is sok-sok százezer forintot spóroltak a megrendelőnek a nem megfelelő kivitelezés kijavíttatásával. Ezt mos a saját részre épített családi házaknál eltörölték, de én mindenképp javaslom. Sokkal többet nyersz vele mint ha megspórolnád a napidíjat! Mert ha a végén derül ki, hogy a kivitelező el..szta a házad, a tervező is csak széttárja a kezét. Mehetsz bíróságra, szakértőhöz, elköltessz egy rakat pénzt és nem biztos, hogy le tudod verni a kivitelezőn a balhét.


FMV: felelős műszaki vezető
erről jut eszembe egy vicc:
Tanár: - Na ma ki fog felelni?
- a műszaki vezető!
Családi ház esetében általában 3 felelős műszaki vezetőről beszélünk.
1., alapozás, falazás, ácsmunkák esetén egy építész végzettségű szakembert kér fel a kivitelező szaki a munkája ellenőrzésére és a felelősség (részbeni) átvállalására
2., villanyszerelés esetén egy villamos mérnök szokta ezt elvállalni
3., a víz-gáz szerelő egy épületgépész mérnököt szokott felkérni
Ennek persze díja van, melyet a kivitelező fizet. A tőled beszedett munkadíjból.
Ha valami probléma van, ezek a mérnök urak fognak felelni azért, hogy ki legyen javítva, rendesen legyen elvégezve a munka.


Persze nem leszel egyedül, mivel neked is lesz egy szakembered, aki a TE érdekeidet fogja védeni. Ő a műszaki ellenőr. Családi ház esetén elegendő 1 építész, de nagyobb beruházások esetén érdemes szakterületenként felkérni egy-egy mérnököt. Ha nem ismersz ilyet, a területi Építész Kamara honlapján megtalálod az embered.






Nos erről ennyit.
Ha építkezés előtt állsz, keress nyugodtan 0630-9792185

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szemétség

BEVEZETÉS

A tervező kiválasztása