8. fejezet Tervezési program, tervezési szerződés.

8. fejezet  Tervezési program, tervezési szerződés.

Sajnos a mi házunk a telekmizéria miatt csúszik, így egy másik hasonló épület tervezési programját teszem be ide. A lényegen nem változtat.
Mivel ismerős az építtető, nem bonyolítottuk túl a dolgot. 12 évig ültünk egy iskolapadban, a szomszéd utcában lakott és a koliban is egy szobában laktunk 4 évig. Így félszavakból is megértjük egymást.
Aki nincs ilyen jó ismeretségbe a tervezőjével (és ez a többség) ennél sokkal részletesebb tervezési programot írjon! Segítve ezzel az építészt és a tervezési folyamatot.
Azért is kell leírni mert így végig tud menni rajta, hogy mit hagyott ki, mit szeretne másképp. Az utólagos tervmódosítás akár 100 – 150 000-be is kerülhet. Így nem árt előre eldönteni, hogy mit akarunk.
Nos akkor lássuk.

Tervezési program üdülőépület tervezési folyamatához

Építés helye:
 5309 Berekfürdő, ………………………..

Megbízói program:
Meglévő alapozás figyelembevételével új üdülőépület tervezése
-          később építhető garázs    30 m2
-          háló 1                               9-10 m2
-          háló 2                               6-8 m2
-          zuhany + wc                    6 m2
-          nappali + konyha+ étkező           20-21 m2
-          előtér                               4-5 m2
-          magastetős vidéki stílus
-          belső szintkülönbség ne legyen
-          nagy terasz
-          nincs gáz, nem kell kémény
-          hőszivattyú, napelem előkészítéssel
-          puffertartályos vízmelegítő
 
Építész tervezői program

1. Helyszín:
 A telek Berekfürdő keleti üdülőterületi részén található. A telken régebben elkezdtek építeni egy üdülőépületet, de csak az alapozása épült meg. A tervezési területet az új tulajdonos a gaztól kitakarította, parcellázott, értékes faállomány nem található rajta. A telek sík, de a szomszédos telkektől kb 20-25 cm-rel alacsonyabban fekszik.  

2. Az üdülőépület jellege, karaktere:
 A tömör, de mozgalmas alaprajzi kialakítás az északi széltől védettséget, kert felé fordulást, az intimszféra megőrzését szolgálja. Ebből adódóan északra, zárt homlokzatú az épület, a garázst tervezzük erre a részre, mely jelenleg nem tárgya a tervezésnek, mivel a jelenlegi anyagi keret nem teszi lehetővé a megvalósítást. A beépítési előírások figyelembevételével egyszerű deszkázott oromfalas magastető készül, modern, korcoltlemez tetőfedéssel. A délkeleti oldalon végighúzódó terasz készül, mely biztosítja az épület árnyékolását. A nyílászárók árnyékolását műanyag redőnyök biztosítjuk.

3.  Funkciók, térkapcsolatok:
 A nappali-étkező-konyha egy térkapcsolatot képez az előtéren keresztüli teraszkapcsolattal, a privát részek elszeparáltak, az északnyugati és délkeleti homlokzatra nyílnak. A szobákhoz tartozik egy zuhanyzós fürdőszoba.

4. Minimális energiaigény, fenntartható fejlődés szempontjai:
A ház természetes klímáját a vastag hőszigetelt falak, valamint a nyílászárók műanyag redőnyei és a teraszfedés biztosítja.

5. A telek adatai:
Építési övezet: Üh-1
 - a telek területe: 416 m²
- max. beépítési százalék: max.: 20%
- beépítési mód: szabadon álló,
- előkert mérete: 5 m,
- hátsókert: min.: 6,0 m
- épületmagasság: 6,0 m
- zöldfelület: min 60 %
- gépkocsi tároló telken belül
- terepszint egyezzen meg a szomszédos telkek szintjével
- kerítés : meglévő


Berekfürdő, 2020. március


……………………………                                      ………………………..                         építész                                                                                 építtető

A tervezési szerződéssel kapcsolatban könnyű dolgom van, mivel MÉK (Magyar Építész Kamara) éppen a héten adott ki egy segédletet ezzel kapcsolatban. Így csak belinkelem ide, így mindenki letöltheti és kimazsolázhatja azt amelyik számára ideális.


Nos erről ennyit.
Ha építkezés előtt állsz, keress nyugodtan 0630-9792185

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szemétség

BEVEZETÉS

A tervező kiválasztása