A kivitelező kiválasztása

 A kivitelező kiválasztása



Most hogy elkészültek az engedélyezési tervek, és be lettek adva engedélyezésre, ideje elkezdeni keresni a leendő kivitelezőt. 

A neten a különböző házépítős oldalakon sokszor látok olyan bejegyzést, amelyben arról érdeklődnek, hogy a képen látható ház "mennyiből jön ki?". Ez a kép méretétől függ. Minél nagyobb, annál többe kerül a nyomtatás. :-)

Komolyra fordítva a szót, a ház ára nagyon sok mindentől függ, többek között a kivitelezőtől. Most erről lesz szó.

Mivel én a tervezés mellett a kivitelezéssel is foglalkozok, kedvezőbb helyzetből vágok bele ebbe a projektbe. Csak a földmunkára, valamint a csöves (víz, villany) munkára kell keresnem alvállalkozót, a zsaluzást, vasszerelést, betonozást, szerkezetépítést, hő-, és vízszigetelést, lambériázást, gipszkartonozást, festést, burkolást magam is el tudom végezni, illetve az összes anyagnak a kigyűjtését és beszerzését is én csinálom. Ezzel a felállással a 100 m2-es ház költségvetése telekkel, közművel, mindennel együtt cca 30 000 000.- forintra jön ki. 

Az összehasonlítás érdekében kértem ajánlatot egy generál kivitelező cégtől, akik a tervezést és a zöldtető kialakítást kivették az ajánlatukból és így adtak egy szerintük barátinak nevezhető árat:

cca 58 000 000.- vagyis majdnem a duplája. De ebben nincs benne a telek és a közmű.....

Igen. Ha csak hátra akarsz dőlni, vagy nincs meg a tudásod, gépparkod, időd, stb, akkor azt bizony meg kell fizetni, mindegy hogy Magyarországon, vagy a világ egy másik szegletében építkezel. 

Miért kerül ennyivel többe? Egyrészt az összes munkafolyamatot más fogja elvégezni, annak a nettó és bruttó bérét, az utazási költségét, a tb járulékát, a munkaruháját, a betegszabadságát, a szerszámai amortizációját, a kávészünetét, a főnök idejét, az irodája fűtését és a titkárnője bérét is Neked kell kifizetni. Ja és még kell egy kis hasznot is termelnie a kft-nek, hogy a tulajdonos el tudjon utazni évente legalább egyszer Dubaiba vagy a Seychelle szigetekre....

A legtöbben ennek ellenére általában generál kivitelezőt választanak, hogy megspóroljanak maguknak néhány doboz xanax-ot. Illetve mivel nincs meg a szaktudásuk, vagy idejük kényszerűségből döntenek az egyszerűbb megoldás mellett. Nincs ezzel baj, csak itt jön a kérdés, hogy "ki mellett tegyék le a garast", ki lesz az az ember vagy vállalkozás, akinek oda mernek adni több tízmillió forintot annak reményében, hogy záros határidőn belül be tudnak költözni a házukban és annak minősége megfelelő is lesz. Nos ez nehéz dolog és bevallom öszintén, még néha én is bele szaladok olyan kivitelezőbe aki elsőre szimpatikusnak, megbízhatónak tűnik és csak később derül ki, hogy nem fenékig tejfel....

Tehát nincs tuti recept, de azért egy kevés utánajárással ki lehet szűrni a kóklereket. Bár mostanában azt szoktam mondani, hogy ma kétféle ember vállal kivitelezést: Boldog, boldogtalan. 

De hogyan érdemes elkezdeni a kutatást?

Először a netet ajánlom. Sok kivitelező hírdeti magát. Össze kell írni a szimpatikusakat, fel kell Őket hívni, kérni kell referenciákat. Hol mit építettek, melyiket lehet megnézni, hol építenek éppen most. Beszélni kell azokkal akik velük építtettek. Meg voltak-e elégedve a kivitelezés minőségével, határidejével, magával az Emberrel. Ugyanúgy ahogy a tervezésnél is fontos a kölcsönös szimpátia, a kivitelezésnél is jó, ha azonos hullámhosszon van a megrendelő és a kivitelező. 

Ha ezek alapján sikerült leszűkíteni a vállalkozók számát max. 4-5-re, akkor érdemes a terveket ajánlatkérésre kiadni számukra, hogy lehessen látni mennyi az annyi. Itt sokat számít az anyagminőség. Nem mindegy, hogy pl.: egy könnyűszerkezetes házhoz fatelepi fűrészárút, vagy hossztoldott műszárítottt gyalult, külföldről behozott KVH gerendát használunk. Mind a kettő jó, csak az utóbbi jobb. És drágább. Olyan mint a téliguni, abból is van olcsóbb és drágább, de amit kell, azt tudják.

Amikor bejöttek az ajánlatok, érdemes a tervezőtől kérni egy konzultációt, hogy Ő ezek alapján mit ajánl. Lehet, hogy ismeri valamelyik kivitelezőt és tudja ajánlani, vagy éppenséggel nem. Ennek persze költsége van, de megéri.

A végső döntés a Tied, neked kell eldöntened, hogy ki lesz az, akivel felépítteted a házad, ki lesz az akivel veszekszel a határidő, az anyagok minősége, az emberei lazasága, vagy a kitaposott tulipánhagymák miatt :-)

Ezek a legjobb családban is előfordulnak, hátmég egy építkezésen..... 

Ezeken túl fontos, hogy a szerződésben legyenek ütemek árakkal. Én csak annyit fizetnék ki előre, ami az éppen következő ütemre szükséges, illetve annak is csak az anyagrészét. A munkadíjat akkor, ha a műszaki ellenőröm aláírta a teljesítésigazolást, magyarul átvette a munkát a kivitelezőtől a szerződésben vállalt határidővel és minőségben. Ez szerintem korrekt mindkét fél számára, mivel a kivitelező "csak" a munkadíjat kockáztatja, a megrendelő pedig az anyagköltséget arra az esetre, ha beütne valami nemvárt dolog. 

Ez volt az egyszerűbb része a kivitelező kiválasztásának.

Aki szereti az extrém sportokat, vagy túlteng benne az adrenalin, annak ajánlom az alvállalkozói kivitelezést. Ez egyrészt "papírilag" bonyolultabb, körülményesebb, de aki hosszú évekkel később is emlékezni akar az építkezés minden pillanatára, annak megéri.

Kiket kell keresni hozzá?

Földmunkagépes, ács, kőműves, villanyszerelő, vízszerelő, burkoló, festő, hogy csak a legalapabb szakmákat említsem. Hogyan lehet őket kiválasztani? Ugyanúgy mint a generálkivitelezőt, csak mindegyikkel külön-külön meg kell futni a fent említett köröket. 

Persze ezek a szakik önálló vállalkozók, akik egyszerre akár több építkezésen is dolgoznak, amiből persze csúszások keletkeznek az idősíkon, mivel ha valamelyik szakág leáll egy napra pl. anyaghiány, vagy áramszünet, eső, hó, betegség, baleset miatt, akkor nem tud haladni a többi sem. (Nálam összesen 4 hónap csúszás jött össze ilyenek miatt a 7 hónapra tervezett építési időre. Október 10-én tűztem ki az alapot és szeptemberben költöztünk be)

Hiába rendelted meg a betont keddre, ha hétfőn akkumulátor probléma miatt nem tudott kijönni a földmunkagépes kiásni az alapot, vagy a kőművesnek becsípődött a dereka reggel, vagy szakad az eső. Csúszik minden. A sár is és a határidő is. Ez így fog menni amíg be nem költöztök. A munka utáni szabadidőd, a hétvégéd, éjszakáid arra fognak elmenni, hogy kiszámolod miből mennyi kell, keresed a neten, a szaküzletben a szükséges anyagokat, rohangálsz szigetelésért, villanykapcsolóért, parkettáért, fürdőkádért, miközben szól a szaki, hogy az éppen aktuális munkához általad kiszámolt anyag kevés lett és ha nem viszed neki egy órán belül, csak egy hét múlva tudja befejezni mert egy másik háznál már két hete várják....

De spóroltál akár 4-5 millió forintot.


Ezeket kell mérlegelni a kivitelező kiválasztásánál. A döntés a Tied.....


Ha házépítés előtt állsz, szeretnél terveztetni (és nem sürgős) keress bizalommal.

0630-9792185


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szemétség

BEVEZETÉS

A tervező kiválasztása