Telek kiválasztása, megvásárlása


3., fejezet
Telek kiválasztása, megvásárlása

Sokan már itt elrontják a házukat, ezért nagyon fontos az, hogy hol veszel telket.

1., Ha bizonytalan vagy a telek kiválasztásában, azt javaslom, hogy először írd össze azokat a telkeket, amiket azon a településen, ahol építkezni szeretnél árulnak. Tájékozódhatsz ismerősöktől, a neten, ingatlanközvetítőknél, vagy egyszerűen végig sétálsz az utcákon és megnézed van-e eladó telek. Én mindegyik verziót szoktam alkalmazni.

2., válaszd ki azokat a telkeket, amelyek valamiért tetszenek, de az árakat még ne vedd számításba!

3., keress egy építészt és kérd meg, hogy segítsen a telkek kiválasztásában. Ennek persze költsége van, de hidd el később többszörösen megtérül. Sokan, ha venni akarnak egy használt autót néhány százezerért, magukkal visznek egy autószerelőt, hogy előzetesen nézze át, vagy elviszik a kocsit egy szervízbe. Te miért ne tennéd meg ezt egy több milliós telekkel??? Az építész ismeri a telek övezeti besorolását (kisvárosi, nagyvárosi, településközponti, falusias, üdülőházas, hétvégiházas, stb), a kialakult beépítésből meg tudja állapítani a benapozottságot, közműveket, talajviszonyokat, stb. Meg tudja mondani, hogy egyáltalán beépíthető-e, vagy van-e vele valamilyen probléma (pl. szorgalmi jog, szomszédos épületek állaga, lakói, belvíz, stb.), vagy olyan beépítési előírás, ami miatt az általad megálmodott házat nem lehet felépíteni. Például sok helyen nem engedik meg a lapostetőt…. Berekfürdőn sem.

4., amikor az előzőek alapján leszűkítetted a listát 3-4 lehetséges telekre, akkor kérdezd meg az árakat, de ne csak az alapján dönts! Vannak, akik 1-2 millió forint megtakarításon buknak több 10 milliót. Miért? Elmondom!
            Vegyünk egy 100 m2-es lakóházat 350 000 Ft/m2 áron. Ez neked 35 millió forintba kerül függetlenül attól, hogy a Rózsadombon, vagy a világvége után kettővel van-e, mivel az építőanyag ára és a munkadíj mindkét helyen megegyezik.
            Mennyit fog érni a házad a drágább telken néhány évvel később? Kb. a dupláját.
Mennyit ér a világvégén? Egyből a felét!
Ez persze erősen sarkított példa, de életszerű. A telek az, ami hosszútávra meghatározza a házad értékét, és nem vagy csiga, hogy odébb vidd, ha valami nem tetszik!

5., Ha tovább szűkítetted a lehetséges telkek számát, szentelj időt arra, hogy hosszabb távon megfigyeld a környéket. Éveket fogsz ott lakni, és ne egy félóra történéseiből vonj le következtetést. Lehet, hogy az utcában lakik egy Fittipaldi aki állandóan száguldozik, vagy a szomszéd hétvégén flex-fűnyíró kombóval „szórakoztatja” a madarakat. Meg kell tudni, hogy milyen a közbiztonság, volt-e betörés, merre van bolt, iskola, óvoda, kocsma, étterem, stb. Érdemes megkérdezni a szomszédokat, az ott lakókat, így meg tudod állapítani, hogy morcos medvék, vagy kedves emberek laknak-e az utcában. Azt is le tudod csekkolni, hogy Te szimpatikus vagy e Nekik. Ez nagyvárosban nehezebb, de nem lehetetlen. Kisvárosban, faluban legegyszerűbb: a kocsmában délután 5 után fizetsz egy kört a „nagyérdeműnek”. Ott helyben mindent „is” megtudsz a környékről, a honfoglalásig visszamenően. Vagy rájössz, hogy semmi pénzért nem költöznél oda.

6., Ha ezek alapján eldöntötted, hogy melyik telek lesz az igazi, akkor beszélj a tulajjal. Kérdezd meg az ilyenkor szokásos dolgokat és a telek helyrajzi számát. A netről a http://www.foldhivatal.hu/ oldalról le tudod kérni a telek tulajdoni lapját. Ebből megtudod a pontos méretét, a tulajdoni viszonyokat, az esetleges szorgalmi jogokat. Lehet, hogy egy nagyfeszültségű villanyvezeték húzódik a telek alatt, ami befolyásolja a ház elhelyezkedését, (tavaly egy ilyenbe futottunk bele, több millióba és 3 hónapba került az építtetőnek a vezeték áthelyeztetése) vagy jelzáloggal terhelt, stb.
Ha sikerült kiválasztani a telket és megegyeztél az árban keress egy jó ügyvédet. Úgyis a vevő szokta fizetni az ügyvédi költséget, ezért ragaszkodj a „saját” ügyvédedhez. Így elkerülhetsz egy esetleges nemkívánt „lakásmaffiás” sztorit. Számos ilyen esetről lehet tudni, amikor az eladó nagyon készségesen egyengette az ingatlaneladás menetét, majd kiderült, hogy nem is övé az ingatlan és az ügyvéd sem volt igazi…..
Ha segítség kell a telek kiválasztásában keress nyugodtan, ha tudok segítek!


Telek kiválasztása 2.0

A telekvadászatunk története. Avagy Rejtő Jenő se írhatna jobbat.

Felhívtam a helyi „ingatlanost,” hogy tud-e eladó telekről, de sajnos nem jártam sikerrel. 

Beszéltem a kocsmában a „helyi erőkkel” ők ajánlottak egy telket, de az nem volt jó helyen, ráadásul nagy és drágán adják.

Felhívtam az egyik ismerősömet, hogy tudsz-e valamit? Hát persze! A szomszéd néni már régóta árulja a telkét a tóparton! Megnéztük. 3 raklap málló tégla és 2-3 méter magas ősborókás volt a területen, de a címet nem tudta megmondani senki.

Beszéltem a helyi fatelep tulajdonosával, aki mindent is tud a faluban, hiszen ott mindenki megfordul. Ő is ajánlott egy telket, jó helyen is van, ismeri is a tulajt, sőt felajánlotta, hogy egy kicsit puhítja a tulajt, mielőtt mi is beszélünk vele. De sajnos nem eladó a telek.

Bementem a Hivatalba a polgármesterhez. Közölte, hogy az önkormányzat decemberben eladta az utolsó telkét, az új telekosztásra nincs pénz, mert útjavításra akarják fordítani a meglévő pénzüket. Felajánlottam, hogy megfinanszírozom a telekalakítási költségeket, (1-1,5 millió) majd utólag a telek árába beszámítjuk, így mindenki jól jár: az önkormányzatnak lesz 30 db új osztású telke, amit gyorsan tud értékesíteni és lesz pénze a közművesítésre (víz, villany, szennyvíz) a maradékból pedig tud kátyúzni és aszfaltozni. Én pedig tudok építkezni, valamint idegenforgalmi és iparűzési adót fizetni. A válasz: Majd megbeszéljük a képviselő testülettel, de most nem érnek rá, talán jövőre…..

Mivel találtunk még több üres telket, a HÉSZ-ből kivettem a helyrajzi számokat és másnap reggel bementem a Földhivatalba, ahol ingyen kiadták az 5 telek tulajdonosának elérhetőségét (név, cím) és láss csodát, volt közte még egy önkormányzati telek is, amiről a polgármester nem tudott.

Mivel a tóparti telek tulajdonosának címe a szomszéd városban volt, kocsiba ültünk és átmentünk. A megadott címen nem lakott senki. A szomszéd borízű hangon közölte, hogy Ő nem tud semmiről…. Nem csodáltam…..
De két házzal arrébb egy idős néni nagyon segítőkész volt, még be is invitált a házba. Közölte, hogy a tulajdonos nem lakik itt, de van egy férfi, aki szokott jönni a birkákat megetetni, annak meg tudja adni a telefonszámát, de lehet, hogy hamarosan itt is lesz mert már itt az etetés ideje. Mire kijöttünk, meg is állt egy autó a ház előtt a férfivel, (Ő volt az etetős ember) akitől megtudtuk a néni telefonszámát. Felhívtuk, de kedvesen elutasította a vételi ajánlatunkat, mondván, „majd jó lesz az onokáimnak!”

Így a „talált” Önkormányzati telekre adtuk be a vásárlási igényünket, bízva abba, hogy a nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzatnak jól jön az a közel 2 millió forint egy 360 m2-es telekért. 

Kitették a falu honlapjára a meghívót, mely szerint most tárgyalják a költségvetést is. Titkon még örültem, hogy Mi is hozzájárulhatunk a büdzséhez. Ráadásul már a 2 fiam, a párom be van jelentkezve, így utánuk is jár az állami támogatás, illetve az én vállalkozásom telephelyének kialakítása is folyamatba van, ami további 7-800 000 Ft-os adóbevétellel járulhat hozzá a település fejlődéséhez. (ha már fizetni kell akkor inkább ide, mint másik városba). Másnap hívtam az egyik képviselőt, hogy „na miújság Laci? Vihetem a pénzt?” Elmondta, hogy nagyon sokáig tartott a testületi ülés, mert a költségvetést próbálták nullásra kihozni, meg izé, meg minden…. de a telket nem adják el, mert nem tudták, hogy az az Önkormányzaté. Itt elszakadt a cérna. 3 héttel korábban adtuk be a kérelmet, nem alkudtunk egy fillért sem. Úgyhogy közöltem vele, hogy a családom visszajelentkezik a karcagi lakásba, a vállalkozásomat pedig a Karcagi Ipari Parkba fogom bejegyeztetni, a telekre és az építkezésre szánt pénzen veszek két panellakást, kiadom albérletbe „oszt jónapot!”

Most itt tartunk.
Építkezés persze lesz, mert már 2 telekre is kell terveznem és építenem egy-egy házikót, úgyhogy a blog folytatására ez nem jelent veszélyt.



Végjáték:







Ha szeretnél terveztetni, keress bizalommal: 0630-9792185

A következő fejezetben a tervező kiválasztásáról lesz szó.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szemétség

BEVEZETÉS

A tervező kiválasztása