5., Építész és szakági tervek, tervezési folyamat


5., Építész és szakági tervek, tervezési folyamat

A tervezési folyamat nagyban függ a telek elhelyezkedésétől és a lejtési viszonyoktól. Egy sík terepen sokkal kevesebb munka és idő a terv elkészítése, mint egy 15-20%-os hegyoldalban. Ott pedig még kötelezően előírhatják a geodéziai felmérést és a talajmechanikai vizsgálatot. Ezek súlyos százezrekbe is kerülhetnek.

Alap esetben családiház esetén az alábbi tervezőkre van szükség:
-        építész
-        épületgépész
-        épületvillamos tervező
-        energetikai tervező
-        statikus

Ezen felül a telek adottságaitól és pl. jogszabályi előírásoktól függően bevonásra kerülhet:
-        talajmechanikus
-        geodéta (földmérő)
-        régész
-        környezetmérnök
-        bányamérnök
-        táj-, és kertépítő
-        belsőépítész
-        műemlékvédelmi tervező
hogy csak a leggyakoribb példákat említsem.

A tervezési folyamat:
Amikor leülsz a kiválasztott tervezővel és viszed a kockáspapírt amire sok-sok álmatlan éjszaka során felvázoltátok leendő otthonotokat készülj fel egy teljesen más beszélgetésre. Engem például nem szokott érdekelni a kockáspapír. Ez most lehet, hogy udvariatlanul hangzik, de Te sem úgy mész oda egy vakbél műtétre, hogy már félig megcsináltad, a doki pedig csak fejezze be…..

A tervezési folyamat során az építésznek nem négyzeteket és téglalapokat kell rajzolnia és ráírni, hogy szoba, meg konyha, hanem életteret azoknak az embereknek, akik ott fognak élni évekig, évtizedekig.

Én az alábbi kérdéseket szoktam feltenni:
-        hányan vannak a családban,
-        vannak e gyerekek,
-        fiúk, lányok,
-        hány évesek,
-        szoktak-e vendégeket fogadni, mennyit
-        mi a foglalkozásuk, a hobbijuk
-        van-e állata a családnak
-        szeretnek-e főzni
-        mi a kedvenc színük
-        és még sorolhatnám.
csupa olyan dolgot, ami a mindennapi életükkel kapcsolatos. Egy olyan életteret kell létrehozni számukra, ami hozzájuk idomul nem pedig fordítva!

A kockáspapír helyett írd össze (mint egy bevásárló listát), hogy milyen és mekkora helyiségeket szeretnél, milyen legyen az épület stílusa, mennyi legyen a közüzemi díj (villany, gáz,) Példaként beteszem ide a saját házam listáját.

Építtetői program:
-        ikerház, üdülő, a két épületrész külön és együtt is kiadható legyen 100 m2
-        magastetős (45 fok) minimál stílus
-        részben fedett terasz 15 m2
-        amerikai nappali nagy, de árnyékolt üvegfelülettel 20 m2
-        fürdőszoba falikonzolos wc-vel, zuhanykabinnal, mosdóval, 60 literes vízmelegítővel 4 m2
-        háló franciaággyal minimális méret 6 m2
-        gyereksarok a galérián 10 m2
-        a két épületrész között tároló, mosókonyha 6 m2
-        A+ energetikai besorolás, télen is kiadható
-        napelemes rendszer
-        telefonról vezérelhető „okos” gépészet
Ehhez szoktam hozzáírni a telek beépíthetőségéből adódó lehetőségeket, a beépítési előírásokat,
Tervezői program:
-         

Majd, ha közös nevezőre jutottam az építtetővel (magammal), aláírjuk és kész is a TERVEZÉSI PROGRAM.  (Erről részletesebben a 8. fejezetben fogok írni.) Ez persze nincs kőbe vésve, de ad egy támpontot az építésznek, hogy a sok-sok évnyi tanulás és munka során megtanultak alapján egy jó házat tervezzen Neked. Menet közben mindig szokott lenni módostíás.

Ezért először készül egy vázlatterv alaprajzzal és látványtervvel, hogy egyáltalán jó e az irány, majd módosítások során alakul ki a munkaközi terv, ami már majdnem a végleges. Ebből fognak dolgozni a szakági tervezők, akik műszaki paraméterek alapján (szigetelés vastagsága, szoláris nyereség, gépészeti berendezés beépítése, áthidalók mérete, bútorok mérete stb.) még tologathatnak néhány centit a falakon, de lényeges változás már nem lesz. Ezeket a módosításokat az építész bedolgozza a tervbe, majd, ha mindkettőtöknek megfelel, véglegesítitek, aláírjátok. És mehet fel az ÉTDR-be, lehet számlázni és fizetni a tervezési díjakat.

2022. 04.08.

Az idő

Az idő egy nagyon fontos tényező. 
A tervezésben is. 
Sokan úgy gondolják, hogy a tervezési folyamat az egy folytonos, folyamatos tevékenység. Hát nem. De miért is?
Az első rész nagyon pörgős szokott lenni. Amikor kimegyek a helyszínre és először találkozok az építtetőkkel, sokat beszélgetünk ott, és később a vázlatterv elkészítése során is folyamatos az egyeztetés. Napokon, sokszor heteken keresztül minden nap van kontaktus, kérdés, felelek. Majd amikor letisztázódik az elképzelés, elkészül a vázlatterv egy tömegvázlattal, 



akkor jön a tervezési szerződés elkészítése és elküldése az ügyfélnek. Van aki néhány napon belül jóváhagyja, aláírja, visszaküldi és átutalja a tervezési díj első részletét, más heteken keresztül értelmezi, véleményezteti ügyvéddel, ismerőssel és olyan is előfordul, hogy hónapokig nem jelentkezik a megrendelő. (nem szoktam utána menni). Természetesen amíg nincs aláírt szerződés és nem érkezik meg az előleg, addig áll a munka is. 
Korábban többször előfordult, hogy az ügyfél gyorsan szerette volna megkapni a tervet, mindent megígért, dolgoztunk a terven este, hétvégén, majd amikor már majdnem kész voltunk, egyszer csak kaptam egy telefont, hogy "bocsi, de meggondoltam magam".
Így kivárom amíg visszaérkezik a szerződés, vagy "csipog a telefon", jelezve, hogy megérkezett az előleg.
Ekkor újraindul a gépezet. Az elkészített vázlatterv megkapja a szerkezeteket, lesz alapja, lábazata, tetőszerkezete és minden olyan "dolog" ami ahhoz kell, hogy megálljon az épület, de nem látható a látványterven. Illetve még módosulhat az alaprajz vagy a homlokzat. Ez kb 3-4 nap, 1-2 hét, majd a digitális állományt elküldöm az egyik építész kollégámnak, aki elkészíti a településképi anyagot a színes látványtervekkel. Ez újabb 1-2 hét, amikor mi dolgozunk, de az ügyfél nem kap visszajelzést, úgy tűnik, mintha semmi sem történne, de az idő megy.... Majd egyszer csak feltűnnek a látványtervek 



és a településképi doksi, amit elküldök a települési főépítésznek, aki 1 naptól akár 3 hónapig is gondolkozik, hogy megfelel e a terv a Települési Arculati Kézikönyvben (TAK) foglaltaknak.

Amikor megkapjuk a jóváhagyást, akkor küldöm el a terveket a szakági tervezőknek, akik besorolják a munkát a folyamatba lévők után és 3-4 hét után visszaküldik a kész terveket. Ha a főépítész beszól, akkor futni kell még egy kört egy módosított tervvel, ami akár 3-4 hét is lehet és csak utána jönnek a szakági tervezők....

Az ÉTDR-es feltöltést követően 16. napon lehet kezdeni az építkezést, ha minden rendben van. Ha nincs, akkor módosítás....


2022. július 08.

A tervezési folyamat annyiban változott, hogy a svédországi építkezésem miatt a személyes egyeztetés elmarad (bár mindenkit szívesen látok Vegby-ben) helyette messenger vagy egyéb videós egyeztetéseket folytatunk a megrendelőkkel. Az utcaképhez szükséges fotókat sem én készítem el, hanem az építtetőket kérem meg, hogy fotózzák le a szomszédos házakat, ha nincs "sztrítjú" az utcáról. :-)


 

Ha szeretnél terveztetni, keress bizalommal: 0630-9792185

A következő fejezetben a beépítési előírásokat vizsgájuk meg.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szemétség

BEVEZETÉS

A tervező kiválasztása