Költség, vagy nyereség?

 Költség, vagy nyereség?

Tervezői művezetés, műszaki ellenőr és ezek díja, avagy senki sem tökéletes.


2019-ben volt egy szép munkánk. Egy katolikus templom tetőszerkezetének felújítási tervét kellett elkészítenünk. A munka felméréssel indult. A "plebános úr" izgatott volt a munkák miatt. Próbáltam megnyugtatni, hogy legyen nyugodt, itt minden tökéletes lesz! Szúrós szemmel rámnézett, ujjával az égre mutatott és csak ennyit mondott: Csak Ő tökéletes! Mivel hitről és ízlésről nem nyitok vitát, ebben maradtunk. Abban mindenképp igaza volt, hogy az ember nem tökéletes, így filozófiai alapon kijelenthetjük, hogy az általa létrehozott dolgok sem tökéletesek, ergo a ház sem lesz tökéletes amit építünk. De azért illik törekedni rá! Ezért szükséges, hogy a megrendelő megbízzon a tervezőjében és  megbízza őt és egy tőle is független műszaki ellenőrt a kivitelezés ellenőrzésével. Nem azt mondom, hogy már alapból legyen bizalmatlan a kivitelezővel, de mindenki követhet el hibát akarva akaratlan és jó hogyha van valaki aki ezt a hibát észreveszi és szól addig, amíg könnyen lehet korrigálni. Ez persze költség. Fizetni kell a tervezői művezetésért és a műszaki ellenőr sem puszira megy ki. 

A hétvégén két építkezésen is kint voltam. 

Az első helyen a kitűzést nem én csináljam meg, így a már kész alapozást mentem el megnézni. A terv szerint a ház alapozása az utcafronttól 525, az oldalhatártól 325 cm-re volt. A terven! A valóságban 625 és 350 cm volt a távolság! Ez el lett szúrva, de nem kicsit! Mit lehet ilyenkor tenni? Bontani, újra alapozni! Ennek költsége van, ilyenkor jön az, hogy a kivitelező megpróbálja a laikus megrendelőre, meg az időjárásra, meg a szomszédnénire tolni a balhét, vagy pedig elismeri hogy ezt elszúrtuk nem kicsit és megcsinálja az alapozást a terveknek megfelelően. Itt az utóbbi történt. Elkészültek a fényképek, a tervezői észrevétel:

Sziasztok!

A mai napon tervezői művezetés keretében ellenőríztem a talajcsavaros alapozás kivitelezését. Megállapítottam, hogy a talajcsavarok az utcai telekhatártól 625 cm-re, a bal oldali telekhatártól 350 cm.re lettek telepítve. Ezek alapján a talajcsavarok telepítése NEM FELEL MEG!
A helyes távolságok: utcai telekhatártól 500+25 cm, a bal oldali telekhatártól 300+25 cm
Kérem a T. kivitelezőt a terv szerinti kivitelezésre!

kitűztem a terv szerinti sarokpontot,
beszéltem a generál kivitelezővel aki elismerte a hibát és intézkedett a talajcsavarok áthelyezésére az alvállalkozója költségére. Az építtetőnek kiszámláztam a díjamat és mindenki boldog volt!

Mi történt volna ha nem kérik a tervezői művezetést? Nagy valószínűséggel használatbavételkor derült volna ki a hiba és akkor bontás, újraépítés, stb, Sok százezer vagy milliós költség, időveszteség, idegösszeroppanás, XANAX, stb. Melyik az olcsóbb?
Persze az építész is ember Ő is hibázhat (és hibázik is), de ezért jó, ha van egy műszaki ellenőr aki nem csak néhány alkalommal megy ki a helyszínre, hanem folyamatosan nyomon követi a kivitelezést és így jelentősen leredukálhatja a tévedésekből, félreértésekből adódó hibákat, sok-sok pénzt és időt megspórolva az építtetőnek. 
Ez nyereség.


Ha építkezés előtt állsz, keress nyugodtan, ha tudok segítek.

06309792185

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szemétség

BEVEZETÉS

A tervező kiválasztása