Nekem is van műszaki ellenőröm, kontrollansvarig-om!

 Nekem is van műszaki ellenőröm, kontrollansvarig-om! 


Ez akkor különösen fontos, ha külföldön építkezünk. Hiába a sok éves itthoni tapasztalat, a kinti előírásokat nem ismerem én sem.

Ahogy az előző fejezetben is írtam, fontos, hogy legyen egy olyan ember az építkezésen, aki független a tervezőtől, a kivitelezőtől és értsen is a szakmához. 

Svédiában ezt még jogilag is szabályozzák. A fentieken túl még közeli hozzzátartozó sem lehet az illető. Így biztosítva van a teljes függetlenség. A kivitelező nem mondhatja, hogy összebeszélt a két rokon (építtető, műszaki ellenőr) ha vita alakul ki a munkával kapcsolatban.

A műszaki ellenőrt már az építési engedély beadásakor meg kell nevezni, úgy ahogy az építtetőt, a kivitelezőt és a víz-villanyszerelőt. Ezekhez ugyanis csak igazolt szakikat lehet foglalkoztatni. Illetve lehet un. mezítlábast is, csak akkor nem kapsz engedélyt, vagy szaladgálhatsz olyan után, aki hajlandó a nevét és a renoméját adni más munkájához. 

De vissza a műszaki ellenőrhöz.  A nyílvántartás szerint, Vastra Götaland megye Vegby településén két műszaki ellenőr is lakik. David Gustafsson és Krister Haglund. Az én ellenőröm Krister Haglund lett. A választásom azért rá esett, mivel David felesége előrehaladott terhességben van, így nem akar túl sok munkát vállalni, inkább a családdal fog foglalkozni a következő időben, így Ő nem vállalta. 

Ha Krister sem tudta volna vállalni, akkor messzebbről kellet volna szakembert fogadnom, de az több költséggel jár. Így előzetesen megállapodtunk. 

Krister tájékoztatott, hogy még nem kell szerződést kötnünk, de nyugodtan adjam meg Őt mint műszaki ellenőrt az építési engedély kérelemben. Ha megkapom az építési engedélyt, akkor majd megkötjük a szerződést. Ő az alkalmanként szerződést javasolta ami óradíjas (minden tevékenységről feljegyzés készül, így visszaellenőrízhető, mennyit dolgozott az én házamon) illetve ha nem vagyok megelégedve a tevékenységével, akkor minden gond nélkül kereshetek mást. Megküldte a bizonyítványát is. 



Az óradíja 850 kr+áfa (30 000 Ft) plusz az 5 kr kilométer pénz. Nem olcsó magyar szemmel, de ez nem Magyarország. A teljes költsége cca 30 000 kr lesz áfa nélkül, de itt a 25% áfát is számolni kell. Mondom, hogy nem Magyarország :-)

Még várom a gépészektől a beépítendő hőszivattyú teljesítményét. Ha ez is megvan, beadom a terveket engedélyezésre.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szemétség

BEVEZETÉS

A tervező kiválasztása