Sziasztok!

Ezt az írást a facén futó oldalamról emeltem át, egy kicsit kiegészítve az azóta eltelt időszakban történtekkel.

"Egy kis kitérő, de úgy gondolom, hogy fontos. Mind a megrendelői, mind a tervezői / kivitelezői oldalnak.
Mint azt korábban is írtam, a tervezési munkát úgy kezdem, hogy először találkozom a megrendelővel a helyszínen, megnézem, hogy milyen a terep, a környezet, megbeszéljük, hogy mit szeretne építeni, milyen nehézségek (terepviszonyok, közművek hiánya, szomszéd épületek, stb) lehetnek. Valamint azt is lecsekkolom, hogy szimpatikus-e az ügyfél, vagy nem.

Ha minden oké, elkészítem a vázlattervet és a látványtervet. Ha tetszik az ügyfélnek és úgy ítélem meg, hogy együtt tudunk dolgozni a következő 5-6 hónapban (a kivitelezés végéig) akkor kötöm meg a tervezési szerződést.

Mostanában többször volt úgy, hogy "csak" érdeklődött az ügyfél én pedig elkocsikáztam 3-400 km-t, rádolgoztam néhány napot, majd valami indokkal visszamondták a munkát. Így úgy döntöttem, (mivel több mint 30 munka van folyamatban és nincs felesleges időm) hogy szeptember 1-vel csak akkor megyek ki a helyszínre, ha kifizetik előre a vázlatterv árát (50 000 forintot) amit természetesen bele számítunk a tervezési díjba ha megkötjük a szerződést. Úgy gondolom ez érthető és korrekt elgondolás. Így sok olyan emberke kiszűrhető, aki csak beszélgetőpartnert keres, vagy a facebookon olvasott ilyen-olyan hozzászólásokat akarja ledugni a torkomon.

De mi van akkor, ha már megvan a tervezési szerződés, aláírta mindkét fél, elkezdődtek a tervezési (kivitelezési) munkák, és az ügyfél még a pénz elutalása előtt (ugye általában 8-15 napos fizetési határidők vannak) úgy dönt, hogy egyoldalúan eláll a szerződéstől.

Persze lehetne azt mondani, hogy miért nem várom meg amíg megérkezik a pénz.
Mert az ügyfél folyamatosan telefonál, hogy ez-meg az jutott az eszébe, a kivitelező már ott áll a kapuban, stb.
10-ből 11 megrendelő ezt csinálja és nem tudod kiszűrni, hogy mi a kamu és mi az igaz. Én pedig abban vagyok érdekelt, hogy minél hamarabb ki tudjuk adni a terveket..... úgyhogy haladjunk, majd utal a megrendelő, ne nálunk pattogjon a labda, lesz úgyis csúszás a határidőben, mert vagy a hatóság, vagy a főépítész, vagy az ügyfél tököl a válasszal....

Eddig nem volt probléma, de most az egyik kivitelező partnerünk által hozott megrendelő bedobta a törölközőt.

Elég nyűgös a meló.
Megvett egy telket egy kész tervvel, amit a szomszéd tulaj fia (neves építész) készített. Persze az új tulajnak az ízlése más mint a réginek, de alapjában tetszik a terv, viszont kellene némi változtatás. A szerzői jogok miatt csak az eredeti tervező készítheti el, de neki nincs erre ideje. Itt jöttünk be mi a képbe. Letárgyaltuk, hogy lemond a tervezői jogairól, átadja a komplett tervet digitális szerkeszthető formában, de beleszólást kér a módosításokba. Ez egy maximálisan értékelhető pozitív hozzáállás!!! Respect!

Ezzel az első és legfontosabb akadály megvan, de a neheze még hátra van. A kerületi főépítész és az építési hatóság híresen "véresszájú", több neves építész is keserves munkával tudott csak átvergődni rajtuk. Vidéki tervezőként esély sincs. Be kell vonni Pesti vagy Pest környéki tervezőt. A volt évfolyamtársamat felhívtam, mondtam neki miről lenne szó, de azt mondta, hogy Ő már kétszer elvérzett abban a kerületben, így nem vállalja. Egy Pesti tervező iroda akikkel több mint 20 éve együtt dolgozunk bevállalta.

Megkötöttük a tervezési szerződést a megrendelővel, elkezdtük a munkát. Helyszíni szemlét tartottunk, tanulmányoztuk a beépítési előírásokat, értelmeztük az előző tervet, átbeszéltük a szakági tervező kollégákkal a lehetséges problémákat (tégla helyett könnyűszerkezet, kis pince helyett teljes szuterén) illetve elkezdtük átvezetni a megrendelő igényeit a felsőbb szinteken. Közben a nyári katyvaszban elfelejtkeztem a számláról, amit még augusztus elején kiállítottunk a szerződés aláírása után.

Augusztus végén kaptam egy emailt a megrendelőtől, hogy álljunk le mert a vírus miatti határzár miatt csődbe ment a vállalkozás, elúszott a pénze, segélyen van, stb. Akkor ugrott be, hogy még nem utalta át a tervezési díj 20%-ának megfelelő első részletet. Felajánlottuk, hogy fizesse ki az esedékes részletet, felfüggesztjük a tervezést és ha helyre állnak a dolgai folytatjuk. Na erre kaptunk hideget meleget, hogy ilyen-olyan szívtelen szar szemét emberek vagyunk akik elveszik a falatot a gyerekei szájából, stb....

Emlékeztettük az élő szerződésre és az elvégzett munkára, illetve az általa írtakra, miszerint a kivitelezésre szánt pénzét lekötötte állampapírba a tőlünk kért tervszállítási határidőig.

Ekkor megint kaptunk hideget meleget, és értsük meg, hogy kenyéren és vizen élnek.....
Már majdnem bele mentünk a részletfizetési ajánlatának elfogadásába, amikor hívott a másik kivitelező partnerünk, hogy lenne egy tervezési munka Pesten.
Mint kiderült az ügyfelünk felrúgva minden megállapodást, szarrá hazudva mindent és mindenkit, egy másik cégnél próbálta megrendelni a munkát.
Természetesen tájékoztattam Őket a folyamatban lévő "buliról" így rövid úton elhajtották a sunyiba....

Mi pedig a jövő héten beadjuk a jogos igényünket végrehajtásra egy profi cégnek. Így a "kedves" Ügyfelünknek nem csak a tervezési szerződésben szereplő összeget kell kiköhögnie, hanem a behajtással járó egyéb költségeket is. Hát ha ezt szeretné, megkapja!

Gondolkoztunk azon is, hogy a telkére teszünk végrehajtási jogot a tartozás erejéig, (a telek értékének 1%-a) így a mi hozzájárulásunk nélkül se eladni, se beépíteni, se semmit nem tud csinálni, vagyis a telek forgalmi értéke 40 millió helyett 0 HUF lesz.
De ezt csak akkor, ha a behajtás nem lesz eredményes valami okból. Ha már lúd, legyen kövér!
Természetesen tájékoztattuk a szomszéd fiát, az eredeti tervezőt is az eseményekről. (még ez is fájni fog a megrendelőnknek, nem kicsit!)

Közben a GA4 behajtó iroda http://ga4.hu/ bevonásával rendeződött az ügy. Korrekt precíz cég, csak ajánlani tudom. Illetve már ajánlottam is az egyik kollégámnak...

A tanulság.
1., Csak akkor írj alá szerződést, ha tudod teljesíteni az abban foglaltakat. Itt most mindegy hogy megrendelő, vagy teljesítő vagy.
2. Ha valami közbejön, ŐSZINTÉN beszéld meg a másik féllel, biztosan találtok rá megoldást.
3., Ha átvágod a másik felet, ne számíts többé jóindulatra......

Alighogy befejeződött ez az ügy, hívott egy másik megrendelőm, hogy elszámolta magát, a tervezett épületet nem tudja megépíteni, ezért álljunk le a tervezéssel. Az eddig elvégzett munkát számoljuk össze, egyeztessünk és kifizeti, illetve ha összejön a szükséges összeg, szeretné folytatni.
Összeadtuk, hogy jelenlegi állásnál mennyi az annyi, átküldtem Neki, majd néhány nap múlva csipogott a telefon, megérkezett a tervezési díj megállapított része. Pont. Korrekt, respekt.

Tegnap hívott, hogy szeretne egy kisebb épületet egy másik telekre építeni a maradék pénzéből.
Holnap megyek (soron kívül) egyeztetni a projektet.
Lehet így is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szemétség

BEVEZETÉS

A tervező kiválasztása