MEG VAN A TELEK!

 MEG VAN A TELEK!

A tegnapi postával megérkezett "elsőbbségi" jelzéssel, svéd virágokat ábrázoló bélyegekkel az ingatlanközvetítő irodából az Önkormányzat által is aláírt szerződés. 


Izgatottsággal vegyes kíváncsisággal nyitottam ki. Kíváncsi voltam, hogy mi van benne. (Két hete, amikor eladtam az egyik ingatlanomat, ügyvédhez kellett elmenni, ott szerződést felolvasni, 7 példányban aláírni, pecsételni, NAV-nak jelenteni, stb.) 

A borítékban 1 példány mindenki által aláírt szerződés volt, a telekre vonatkozó színes mellékletekkel.



De nem a POLGÁRMESTER volt az aláíró az önkormányzat részéről, hanem Angelica Augustsson fejlesztőmérnök. Meg két tanú az ingatlanirodából. Se pecsét, se ügyvéd, csak mi. Félelmetes. 



Azért lecsekkoltam Angelikát. Tényleg létezik és az Önkormányzatnál dolgozik mint fejlesztőmérnök.



Magyar fejjel felfoghatatlan. Itt, ahol az egyszerű iskolalátogatásihoz is majdhogy nem erkölcsi bizonyítvány kell két tanúval, az őrült svédeknél elég egy-két aláírás. Lehet, hogy ez a bizalom jele? Még nem tudom. Egyenlőre mindössze a telek árának 1/4-ét kell kifizetnem, ami 10 000 korona, (350 000 Ft).   Ezt bevállalom, lesz ami lesz.

Persze nem ilyen egyszerű a történet. A svédek sem hülyék! A szerződés aláírásától számított 8 hónapon (32 hét) belül építési engedélyt kell szereznem, aminek az ügyintézése 10 hét, azaz maradt 22 hetem a tervezésre. Szerencsére mint építésznek nem kell máshoz szaladgálnom, meg már egy ideje folyik a tervezés, de azért így is van egy kis para. Mivel nem ismerem teljes mértékben a svéd szabványokat, követtem el hibákat a tervezés folyamatában. Ami persze nálunk nem hiba, de ott szigorúbban veszik a térkapcsolatokat és a méreteket. "Bezzeg a svédek!"

Fontos, hogy a ház közös helyiségei, valamint legalább egy fürdője és egy hálószobája akadálymentes legyen, hogy ha valaki lebetegszik, az ne a távoli kórházban lábadozzon, hanem otthon a szerettei körébe. Így mindenkinek jobb. Az állam nem költ annyit a betegekre, a beteg pedig nem sóvárog a 8. emeleti ablakból hazafelé, hanem otthon a jól ismert környezetében gyógyul. 

Szerencsére a neten kalandos úton összeakadtam egy magyarországról külföldre szakadt építésszel, Annával, aki lelkesen segít a tervezésben, és nagyon sok tanácsot adott már eddig is, amit nem tudok elég sokszor megköszönni Neki. Volt egy kezdeti elképzelésünk, amit a telek adottságai miatt el kellett vetni, meg Áginak (a páromnak) sem tetszett, Így készült egy második verzió, amit kiküldtem Annához véleményezésre. Volt néhány észrevétele...


Elkészültek a módosítások / pontosítások, tegnap este elküldtem véleményezésre....

Néhány dolog a házról laikusok számára:
Mivel egy házat minimum 50 évre vagy még többre is tervezünk, nem csak az adott pillanatot kell figyelembe venni. Az ember öregszik, történnek vele dolgok. Megházasodik, gyerekei lesznek, dolgozik, nemdolgozik, egészséges, beteg lesz, felnőnek a gyerekek, elmennek a gyerekek, nagyon öreg lesz, visszajönnek a gyerekek, lesznek unokák, eladják a házat, megmarad a ház, stb.
Ezekre mind-mind kell hogy tudjon reagálni a ház.

A harmadik verzió elég mozgalmasra és rugalmasra sikerült. 

Megépíthető az egész netto 97 m2, de el is hagyható belőle a két gyerekszoba a fürdővel Akkor is élhető marad a ház. Ez akkor jó, ha fiatal az építtető, még nincs gyerek, de szeretnének önállóan elindulni a nagybetűs ÉLET-be. Van egy hálószoba, egy kisszoba az első kicsinek, meg a többi (nappali, konyha, fürdő, mosókonyha). Később amikor már jön a többi gyerek, megépíthetik a ház bal oldalát is. Amikor pedig megöregszenek, kettéválaszthatják a házat, Ők maradnak a jobb oldali részben, a nappaliban kialakítanak egy kis konyhát. A másik részt pedig kiadják, vagy oda költözik az egyik családtag (unoka) aki odafigyel a nagyiékra. Évekkel később pedig újra összenyitható a ház.....

Nos, egyenlőre itt tartunk.

Ma átutalom a telek első részletét és várom Anna véleményét az új alaprajzról.....





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szemétség

BEVEZETÉS

A tervező kiválasztása