Változások.

 Változások.


Februárban amikor elindítottam ezt a blogot, szépen elterveztem, hogy 40 hét alatt 40 fejezetben a telekvásárlástól a kulcsátadásig végigviszek egy építkezést itt a faluban, bemutatva minden lépést részletesen egy hetenként megjelenő bejegyzéssel. 

Mint azt olvashattátok, ez az elképzelés az első néhány héten dugába dőlt a telekvásárlással.

Ember tervez, polgármester keresztbe tesz.....

Így jött létre ősszel egy másik projekt "egy kicsit arrébb", de a lényegen nem változtatva. Sőt azzal, hogy a ház Svédországban épül, lehetőségem van bemutatni a hazai és a külföldi eljárásrendet, tervezési fázisokat, anyagbeszerzést, árakat, technológiákat.

Tulajdonképpen hálás is lehetnék a polgármesterünknek, hogy keresztbe tett az itthoni telekvásárlásunknak. Na azért nem leszünk cimbik!

Akkor nézzük is a térképmásolatok esetét.

Tegnap megkaptam Svédiából az Önkormányzat műszaki osztályától emailen a telekre vonatkozó térképet dwg és pdf formátumban. Ha már úgy kértem.... A dwg formátumot tudja kezelni a tervező programom ArchiCAD23, így nem kell átrajzolni a pdf-et, ahogy az itthoni adatszolgáltatás után szoktam, így megspóroltak nekem egy félnapos gályázást. 


Ha itthon kikéred a térképmásolatot a (nemzeti) Földhivataltól, akkor kapsz egy néhány vonalból álló térképrészletet, amit csak arra tudsz használni, hogy igazold a telked meglétét és a rajta lévő épületek meglétét, vagy hiányát, de műszaki adatok levételére nem alkalmas. Tehát vagy "meghasalom" a méreteket, vagy kiküldök 150 000- 200 000 forintért egy geodétát aki beméri a területet, leegyezteti a földhivatali digitális adatbázissal, és megállapítja, hogy a telekhatár több ponton 20-30 de akár 80-90 cm-el is eltér a hivatalostól. Nekünk egy korábbi telkünknél 60 cm volt. Csak!


A svéd térképmásolat sem pontos, erre fel is hívják a figyelmet, hogy akár 2,5 cm eltérés is lehet benne a valósághoz képest!!! Hát senki sem tökéletes. :-)

De mást is feltüntetnek a svédek:

beépítési előírások, 

közműcsatlakozások helye, mélysége, mérete, 

talajtípus (az alapozás kiválasztása érdekében)

vízvédelmi és árvízveszély előírások (itt is van néhány ezer tó mint a finneknél!)

a telek területe (ehhez nálunk külön kell kérni a tulajdoni lapot)

radongáz veszély mértéke (kell-e védekezni ellene)

a normál víznyomás értékét (kell-e nyomásfokozót betervezni)

telek sarokpontjainak magassági adatai

telekhatár hosszúsága töréspontok között

telken belüli magassági adatok a tengerszinthez képest

telken belüli töltések, bevágások helye

beépítési tilalom alá eső terület határa

szomszédos épületek helye 

Ezt hogyan tudják megcsinálni? Minden kommünnek (önkormányzatnak) van egy műszaki osztálya, ahol dolgozik egy földmérő. Térképmásolat igénylés esetén kimegy a helyszínre és beméri a területet, (ez volt 12.10-én) majd ennek alapján elkészíti az aktuális térképet (12.18) majd elküldi a megrendelőnek (12.21)

Ha kérdésem van a térképi adatszolgáltatással kapcsolatban a mellékelt elérhetőségen feltehetem és rövid időn elül válaszolnak rá.

Elgondolkodtató...


A következő fejezetben az engedélyezési doksiról lesz szó.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szemétség

BEVEZETÉS

A tervező kiválasztása