A kotta és a zenekar

 Ez a fejezet nem az én házam építéséről szól, hanem a tervezési munkám során tapasztalt "érdekességekről".


Mint az korábban is írtam, a tervezési folyamat nem egy-két napos időtöltés, hanem a rengeteg helyi előírás, az épületszerkezetek műszaki paraméterei és nem utolsó sorban a megrendelő igényeit figyelembe vevő MÉRNÖKI munka. 

Sokszor hónapokig agyalok (agyalunk) egy-egy épületen, főleg ha lejtős terepen, vagy konzolos kinyúlásokkal terhelt, vagy egyéb más nyalánkságokkal tűzdelem meg. 


Minden összefügg mindennel. 

Az elkészült tervcsomag (építészet, gépészet, villamosság, energetika, tűzvédelem, statika) olyan mint egy több szólamú zenemű kottája. Ha a szólamok elcsúsznak valami miatt, akkor diszharmónia, kakofónia jön létre, ami csak szar lehet. 


Ezért fontos, hogy a kivitelező ebből a kottából játszon, és ne Ő akarja megmondani, hogy mi hogy legyen, mint legutóbb is, amikor felhívott egy kőműves és közölte, hogy "Na idefigyeljen! Szerintem nem kell megduplázni a zsalukő lábazatot mert olyat mi még nem csináltunk!" 

Sokszor találkozok olyan kivitelezővel, aki "Így szoktuk!" felkiáltással intézi el az elbaltázott munkarészt és a tervező vagy a műszaki ellenőr anyját (aki ott sem volt) szidja a "rossz terv" miatt.



Legutóbb az egyik szerkezetépítő vállalkozó hívott fel, hogy "B@ssza meg, a kőműves 40 cm-el szélesebbre csinálta az alapot mindkét irányban! Most mi a p.csát tudunk csinálni?" 

Áttervezzük 40-40 cm-el szélesebbre, ami érinti az építészetet, statikát, energetikát és újra kell engedélyeztetni az épületet, ami miatt 2-3 hónapra leáll munka. Mert valaki nem, vagy nem alaposan nézte át a terveket a munka megkezdése előtt. 



Természetesen vannak olyan kivitelezők, akik a kivitelezés előtti időszakban, amikor áttanulmányozta a terveket hív fel, hogy ezt vagy azt a csomópontot nem érti, vagy lenne egy másik javaslata az adott szerkezet kialakítására, mit szólok hozzá. Ez a normális! Megbeszéljük módosítjuk a terveket és kész, mehet minden tovább!

Az egyik statikus kollégám akivel a "templomokat" (nagy belmagasságú, közbenső alátámasztás nélküli lakóépületeket) szoktam statikáztatni, ha ismert a kivitelező, akkor felhívja az ácsot, aki a szekercét és a fűrészt fogja, és megbeszéli vele, hogy mi az a technológia amit ismer és szokott alkalmazni, majd ennek megfelelően tervezi meg az adott szerkezetet. Zenei nyelven "Fúga hegedűre és zongorára". Hiába szeretne még egy nagybőgőt is, ha az nincs a zenekarban. Így sokkal gördülékenyebben meg y a kivitelezés, kevesebb lesz a fejvakarás 6-8 m magasságban.



Természetesen tökéletes munka nincs. Erre az egyik plébános hívta fel a figyelmemet, amikor a többszáz éves templomtető felújítását terveztük és mondtam Neki, hogy nyugodjon meg, minden tökéletes lesz. Szigorúan rám nézett, újával az ég felé mutatott és csak ennyit mondott: Csak Ő tökéletes!





Ezért soha sem sértődöm meg, ha a kivitelező vagy az építető műszaki ellenőre jelzi, hogy "Attila, kolléga, mérnökúr" szerintem itt ez meg ez nem jó, vagy ha lehet, akkor itt és itt módosítsunk valamit.


Anno még volt olyan, hogy tervindító/kivitelezésindító egyeztetés, ahova meghívták a tervezőt, kivitelezőt, építtetőt, műszaki ellenőrt, a szomszédokat és megbeszélték a felmerült kérdéseket. Szerintem most is jó lenne hasonló, még ha csak online is.....

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szemétség

BEVEZETÉS

A tervező kiválasztása