Újrahasznosítás nagyban és kicsiben

 Egy építkezésen mindig keletkezik hulladék.

Csak az nem mindegy, hogy mennyi és milyen.



A könnyűszerkezetes építkezés egyik előnye, hogy viszonylag kevés a hulladék és így a felesleges pénzkidobás, hiszen a hulladék anyagot is ki kell fizetni.

A keletkező hulladékok mennyiségét legjobban az anyagok értékesítési méretének ismeretével és megfelelő tervezés összekapcsolásával lehet a legjobban csökkenteni.

Vagyis, ha tudom, hogy egy gerenda hossza 3 m, akkor azt olyan helyre tervezem be, ahol nem kell sokat levágni belőle. Itt ezt profi módon kezelik.

A vázszerkezet összeállításakor jónéhány palló mérete 270 cm-re jött ki. Mivel 3 m volt a legrövidebb megvásárolható méret, és 60 cm a méretlépcső, megnyugodtam, hogy csak 30 cm-es leeső darabokkal kell számolnom. De valahogy úgy alakult, hogy a 270 cm-es méretekre adtam le a megrendelést, gondolván, hogy majd úgyis a 300 cm-es pallókat hozzák ki. De nem ez történt. A kihozott anyagok között nem találtam elegendő 300 cm-est, viszont volt egy csomó 540 cm-es. 

Mint kiderült, Sebastian a K BYGG-ös kontaktom egyből optimalizálta a szükséges méreteket és úgy számolt, hogy 2*270 az 540 és így rendelte meg a fűrésztelepről a faanyagot, (mivel ez egy járatos méret) nekem csak ketté kellett vágni. Mondjuk azzal nem számolt, hogy az 540 cm-es pallót egyedül kell emelgetnem.....

Svédországban profi módon van megoldva a hulladékok kezelése, újrahasznosítása.

Mi az Ulricehamn energi AB telephelyére vittünk ki összesen 4 utánfutónyi hulladékot az egész építkezésről, melynek jelentős része törmelék hungarocell, csomagolóanyag és fa hulladék volt. Ide linkelem a telep Google térképét. 

hulladék lerakó és újrahasznosító

Kb 30 fajta hulladékot lehet lerakni, amit újrahasznosítanak.

szortírozási lehetőségek

A terven felül mi is kivettük a részünket az újrahasznosításból.

Az impregnált faanyag alátétfáiból Áginak virágágyást készítettem :-)





Remélem tavasszal kikelnek a beültetett tulipánhagymák....



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szemétség

BEVEZETÉS

A bevándorlókról