Apróságok, amelyek nagyon fontosak!

 Előre nézzünk, ne hátra!

Azaz néhány gondolat az előrelátásról.

Sokan kérdezik, hogy miként lehet egy könnyűszerkezetes házban a falra felszerelni nehezebb tárgyakat, pl. egy konyhaszekrényt, vagy más egyéb dolgot.

A válasz kettős.

1., már kifejlesztettek a gyártók olyan rögzítő elemeket, tipliket, amelyek akár 40 kg-os súlyt is meg tudnak tartani, így megfelelő számú rögzítő elemmel akár egy zongorát is fel lehet akasztani a falra. 

2., előrelátással, vagy annak hiányával.

ez egy érdekesebb dolog mint az előző!

A berekfürdői házunkat úgy építettük, hogy néhány dolgot kivéve nem nagyon tudtuk, hogy pontosan mi és hova fog kerülni a falra, mivel az épület kettős funkcióval készült. Lehet lakás (aminek most használjuk) és lehet egy vagy két apartman is igény szerint. Ezért a belső falakat úgy építettem meg, hogy a fa vázra a gipszkarton alá beépítettem egy-egy 15 mm-s OSB réteget. Így nem jelentett gondot Marci szobájában a mászófal kialakítása, a nappaliban a konzolos tölgyfa polc, vagy az irodámba a betonnal bevont IKEA polc rögzítése sem..




A svéd házunknál egy kicsit más a koncepció, itt előre lefixáltuk, hogy mi hova fog kerülni, így a gipszkarton burkolat felrakása előtt ki tudtam alakítani a konyhaszekrények rögzítési lehetőségeit. Amit még nem tudunk az az, hogy a felső szekrények 60 vagy 90 cm magasak lesznek, ezért mindkét magassághoz beépítettem a tartó elemeket. 


Odafigyelés!

Egy korábbi posztomban Röviden a párazárásról (epitemahazam.blogspot.com) írtam a párazárás fontosságáról. 

Nagyon fontos, hogy nem csak a párazáró fólia felrakásakor, hanem az egész építkezés során figyelni kell a fólia épségére. Sok szakág, sok szakija dolgozhat az épületen addig, amíg a fóliát el nem takarjuk, sőt utána is lehet olyan "szorgos" szaki, aki előszeretettel fúrja át a nagy gonddal elkészített fóliát. Ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen a fólia fontosságával, és a munkájuk során ha "anyagfolytonossági hiányosságot" (lyukat) látnak vagy csinálnak, akkor azt egy ragasztószalaggal ragasszák le! Így tettem én is, mivel a villanyszereléskor néhány rögzítő elem más helyre került, és a csavar okozta lyukakat le kellett ragasztanom. Lehet azt mondani, hogy ez csak egy kis lyuk, minek foglalkozni vele! Igen kis lyuk, de ott lesz 50-60 vagy 100 évig és ha minden nap csak egy félcsepp nedvesség távozik rajta, akkor egy év alatt az akár egy deci is lehet, ami az évek alatt folyamatosan károsíthatja a szerkezetet, eláztathatja a hőszigetelést és jelentős károkat okozhat. Hogy ez ne forduljon elő mindig nálam van a ragasztó szalag és ha lyukat látok, akkor egyből beragasztom!



 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szemétség

BEVEZETÉS

A tervező kiválasztása