Migráns simogató fecskefészek, avagy ingatlanhasznosítás Svédországban

Mint azt jóval korábban már megírtam, a svédországi házépítés elsősorban azért indult, hogy megtanuljam a könnyűszerkezetes házépítés minden csínját-bínját. 

Mivel a svéd nyelvtudásom (hiánya) miatt még segédmunkásnak sem vettek fel, ezért döntöttünk úgy, hogy a magyarországra tervezett házunkat Svédországban építjük fel, így két legyet ütünk egy csapásra.

Már akkor felmerült, és a svéd szomszédaink is minden alkalommal megkérdezik, hogy mit fogunk csinálni a házzal. Eladjuk, kiadjuk, vagy odaköltözünk?

Igen.

Eladjuk, vagy kiadjuk, vagy odaköltözünk.

Ennek megfelelően készítettem el a terveket, hogy mindhárom lehetőségnek megfeleljen a ház.


Az eladással nem akarok részletesebben foglalkozni, 4 szoba, nappali, 100 m2. 3,0 millió SEK. A házat cca 1,6 millió SEK-ből sikerült felépítenem, így a várható nyereség 1,4 millió SEK.

Ha oda költöznénk, akkor az egyik szobából iroda lenne, a két baloldali pedig gyerekszoba és vendégszoba. A magyarországi házunk eladásából befolyó összegből pedig építenék egy másik házat...

Ha kiadjuk, akkor egyetlen ajtó becsukásával két különálló kétszobás apartmant lehet csinálni. Itt a várható megtérülés 4-5 év, vagyis 20-25%.

Jelenleg ez a nyerő opció, ezért 2 konyhát kell berendezni, de hála az IKEA tervező programjának ez gyorsan megy. Itt a kanapé helyére került a konyhapult.


Az eredetileg tervezett konyha részen egy kisebb konyhapult lesz.



Az elképzelés a következő. Mivel személyi szám nélkül nem kapsz munkát (vagy csak nagyon nehezen), munka nélkül nem kapsz albérletet (legfeljebb AIRBNB-t nagyon drágán) vagy nagyon kedvezőtlen helyen és feltételekkel; és lakcím nélkül nem kapsz személyi számot (csak nehezen, kiskapuzva) elég nehéz az elindulás.

Ezért úgy döntöttünk, hogy létrehozunk a frissen érkezőknek egy "fecskefészek házat", ahova személyi szám és munkahely nélkül is be tud jelentkezni a tárgyhavi és 1 havi albérleti díj, 5 000 SEK előre fizetésével. Ezért kap egy ágyat az újonnan épült ház egyik bútorozott szobájában. Ha az egész szobát szeretné, vagy pl. házaspár jön, akkor 10 000 SEK a szoba ára egy hónapra + a rezsi. Ez több mint egy "normál" leharcolt bútorozatlan albérlet, de olcsóbb mint az AIRBNB, nincs több havi kaució (amit vagy visszakap vagy nem)  és egyből van lakcím is. Ezen felül még segítünk a személyi szám igénylésben, a munkakeresésben és a nyelvtanulásban is. A ház lokációja majdnem tökéletes. Göteborg és Jönköping között van félúton, Ulricehamn-tól 16, Boras-tól 30 km-re, a távolsági busz az utca elején (150 m) áll meg, a repülőtér kocsival 1 óra.



Ha sikerült munkát találni, és ezáltal olcsóbb albérletet, akkor kirepül és jön a következő fecske.... 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szemétség

BEVEZETÉS

A tervező kiválasztása