KITŰZÉS

KITŰZÉS

Sok-sok módosítás és gondolkodás után végre múlthéten hétfőn feltöltöttem az ÉTDR-re egy családi ház bejelentési terveit és csütörtökön már meg is kaptam az "engedélyt". Ezen felbuzdulva, illetve a korábbi kitűzés dokumentálásának elmaradása miatt úgy döntöttem, hogy hétfőn megejtjük a kitűzést. 
Előkészültem. Megvettem 30 db 2 m-es tetőlécet és 5 tekercs 50 m-es sárga színű kőműveszsinórt.
Egy dolgot elfelejtettem, szólni a tulajnak, hogy a telken vágja le a füvet. Így közel derékig érő fűben, vadrózsa bokrokat kerülgetve kellett dolgozni kánikulában. Hát semmi sem egyszerű.....

A szükséges felszerelések: 
A legfontosabb a kitűzési terv:
A kitűzési terv alapján először a telek utcavonalát és a bal oldali telekhatár vonalát tűztük ki.
Majd ettől a vonaltól mértük ki a terven szereplő távolságokat, így nagyjából +- 5-10 cm pontossággal meg tudtuk határozni az épület sarokpontjait, ahova leütöttünk egy-egy karót. Ezektől a pontoktól 1 m távolságra ütöttük le az előzőleg kihegyezett 1 m-es karókat. 
5 kg-os kalapáccsal addig kell ütni a karókat amíg szilárdan nem áll. Nagyon fontos, hogy stabilan álljon a karó, mivel erre csavarozzuk a vízszintes léceket és ezekre feszítjük ki a kitűző zsineget úgy, hogy minimális legyen a lehajlása. "Pengjen mint a gitárhúr" mondta anno a barátom, aki megtanította a kitűzés rejtelmeit. Ha a kitűzés közben vagy később a kivitelezés közben a léc elmozdulna, lehet kezdeni előlről.
A vízszintes lécek felhelyezése előtt a függőleges lécekre fel kell vinni ács ceruzával vagy filctollal az alap felső szintjét, amit optikai szintezővel és szintezőléccel, vagy collstokkal szoktam. Van aki rotációs lézerrel csinálja, de én erre sajnálom az 500 000.- forintot.....
Amikor ezzel kész vagyok, akkor csavarozzuk fel a vízszintes (2 méteres) léceket. Erre mérjük ki a pontos méreteket és kötjük össze a szemközti léceket. A zsineg kötése egy speciális kötés, mely egyetlen mozdulattal oldható (tehát nem görcsre kötjük hanem csomóra) és többször rátekerjük a lécre, hogy a zsineget néhány cm-t tudjuk csúsztatni. Amikor tanultam, minden rossz mozdulatért egy sört kellett fizetnem a barátomnak. 2 láda lett..... :-( Szóval ebből is látszik, hogy nem egyszerű és még mindig nem tökéletes....

A négy oldal kitűzése után a kifeszített zsinegek metszéspontjaira mérjük ki a kitűzési terven szereplő átlókat. Ha stimmel, akkor jól dolgoztunk, de általában mindig van néhány centi eltérés, amit a zsineg áthelyezésével tudunk korrigálni. Addig kell mozgatni a zsineget a vízszintes lécen, amíg az átlók és az oldalak mérete meg nem egyezik a kitűzési terven szereplő méretekkel.
Amikor ezzel megvagyunk, a sarki "kapukat" összekötjük, így kapunk az épülettől cca 1 méterre lévő "zsineg keretet" amire nagyjából bejelöljük a belső főfal alatti alapok méretét, majd ott is elkészítjük "kapukat", amire pontosan fel tudjuk mérni a vízszintes és függőleges méreteket és ki tudjuk tűzni az alapok helyét. 
A vízszintes léceken 3 módon szoktam jelölni a méreteket. Az első a zsineg. Ezt az alapozás során a földmunkát végzők le szokták szedni. A rendesebb szaki összetekeri és az egyik kapun hagyja, hogy a zsaluzó ács ki tudja húzni és ahhoz tudja a zsalut vagy a kőműves a zsalukövet tenni. Hogy a "nem rendes" szaki esetén se legyen gond, alkoholos filctollal is megjelölöm és nyíllal jelzem a pontos helyet. Ha hosszabb idő eltelhet a kitűzés és az alapozás között, betekerek egy csavart vagy beütök egy szeget a lécbe. 
Amikor ezzel is kész vagyok akkor szoktam egy ellenőrző mérést csinálni, mert előfordul, hogy valaki elmozdít egy lécet, zsinórt, belerúg a szintezőműszer lábába, vagy mivel emberek vagyunk elmérhetünk valamit. Lemérem a főbb vízszintes méreteket, átlókat és a magasságot is ellenőrzöm. Amikor kész vagyunk akkor "fájront" mehetünk haza!

Ez így gyorsnak tűnik, de nekünk 3 napig tartott. Az első napon majdnem napszúrást kaptunk, így 3 óra után abba hagytuk. A második napon kipakolás után egésznapos esőt kaptunk és inkább hazamentünk. A harmadik napon 2 órás munkával befejeztük a kitűzést.

Ha szeretnél egy kitűzésen részt venni, keress privátban vagy telefonon. Mindig jól jön egy szabad kéz.

Ha házépítés előtt állsz, és nincs terveződ, kiviteleződ, keress nyugodtan. 

0630-9792185































Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szemétség

BEVEZETÉS

A tervező kiválasztása